Είχαμε καιρό να σας μιλήσουμε για ποτά… Σκεφτήκαμε λοιπόν να ασχοληθούμε με κάτι που ταιριάζει πολύ στις θερμοκρασίες που μας έρχονται σιγά-σιγά! Πρόκειται για το γνωστό ζεστό και αρωματισμένο κρασί που ίσως να έχετε δοκιμάσει ήδη, είτε στην Ελλάδα, είτε σε κάποιο ταξίδι στη Γερμανία ή στην Αυστρία όπου είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένο. 

Ωστόσο, οι πρώτοι που ζέσταναν και αρωμάτισαν το κρασί με διάφορα μπαχαρικά, ήταν οι Ρωμαίοι του πρώτου αιώνα μ.Χ. και οι οποίοι το διέδωσαν μέχρι τα μακρινά σύνορα της Σκωτίας. Εμείς στην Κιμωλία, σας σερβίρουμε την Γερμανική-Αυστριακή εκδοχή του, το Gluhwein που γίνεται με κόκκινο κρασί (Merlot κατά προτίμηση), μαζί με κανέλλα, γαρύφαλλο, ζάχαρη, χυμό πορτοκάλι και αστεροειδή γλυκάνισο. Μαζί με 1-2 συστατικά που είναι δικά μας μυστικά, σας το σερβίρουμε ζεστό με μια φέτα πορτοκάλι, για απογεύματα και νύχτες με κρύο… 

Επειδή όμως ένα ζεστό ποτήρι Gluhwein ταιριάζει πάντα με καλή παρέα, είπαμε να σας δώσουμε τη συνταγή για να το φτιάξετε και σεις σπίτι σας! Θα κρατήσουμε 1-2 συστατικά μυστικά, απλά για να έχουμε ένα μικρό "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα"… 

Υλικά (για περίπου ένα λίτρο gluhwein): 

IMG_0973

– 150ml ζάχαρη (καστανή ή λευκή) – 3/4 της κούπας
– 150ml νερό – 3/4 της κούπας
– 1 ξύλο κανέλλας
– 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο
– 1 πορτοκάλι
– 10 γαρύφαλλα ολόκληρα
– 750ml κρασί Merlot

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τα υλικά, βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύλο της κανέλλας. Δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα και μετά χαμηλώνετε αρκετά, τόσο ώστε να μη χοχλάζει το νερό, 

IMG_0975

Κόψτε το πορτοκάλι στη μέση, στίψτε το και ρίξτε το χυμό του μέσα στο μείγμα. Σφινώστε 10-12 γαρύφαλλα στο εξωτερικό του πορτοκαλιού και βάλτε το και αυτό μέσα. Προσθέστε επίσης τον αστεροειδή γλυκάνισο. Συνεχίστε να θερμαίνετε το μείγμα για μισή ώρα μέχρι να γίνει πηχτό και σιροπιαστό, αλλά χωρίς να βράζει, 

IMG_0983

Προσθέστε το κρασί και ζεστάνετε το μέχρι να αρχίσει να ατμίζει ελαφρά το κρασί, 

IMG_0985

Βγάλτε το πορτοκάλι, την κανέλλα και τον γλυκάνισο από το κρασί και σουρώστε το μείγμα, είτε στα ποτήρια σας (να είναι προθερμασμένα για να μη σπάσουν), είτε σε ένα γύαλινο μπουκάλι (αφού πρώτα το αφήσετε να κρυώσει λίγο).

Αν πάλι βαριέστε όλη τη διαδικασία, ελάτε μέχρι την Κιμωλία και θα το βρείτε έτοιμο! 

😉